Miért olyan népszerű A szürke ötven árnyalata a nők körében?

A kérdés, mely sokakat foglalkoztat

 A szürke ötven árnyalata egy erotikus trilógia első része, melyben a szado-mazo szex játssza a főszerepet. E.L. James regényének film változata különösen a hölgyek körében hódít. Hogy miért? Írásunkban erre találunk választ.

A szürke ötven árnyalata szemtakaró

Amikor az első rész vászonra került, a kritikusok kifogásolták a cselekmény egyszerűségét, ennek ellenére a világ minden táján, minden társadalmi réteg hölgy tagjai megrohamozták a mozikat, hogy megismerjék a dúsgazdag Christian Grey és a frissen diplomázott Anastasia Steele nem éppen hétköznapi románcát.

De ha a kritikusoknak ennyire nem tetszett a film, miért van az, hogy mégis ekkora sikert arat a hölgyek körében? Az Elite Daily portál Niloo Dardashtit, egy New York-i kapcsolatszakértőt kérdezett erről. A pszichológus a választ 6 pontban foglalta össze.

  1. A hölgyrajongók sosem találkoztak Greyhez hasonló férfival.

A komolyság és férfiasság kombinációja rendkívül vonzó a hölgyek számára. Christian Grey mindemellett ráadásul érzékeny típus is. A filmben megjelenő főszereplők általában olyan karakterek, akikben a tulajdonságok lehetetlen kombinációját ötvözik. Hát ez a rejtélyes Christian Grey titka.

  1. Újraélik a találkozást első szerelmükkel.

A New York-i pszichológus arra emlékeztet, hogy Grey Anastasia első szerelme. A lány “pillangókat érez a hasában”. Sok nő hosszú ideje él párkapcsolatban, esetleg párkapcsolat nélkül. Számukra a film segít újra átélni az első szerelmükkel való találkozást.

  1. Vonzó számukra a Grey és Steele közötti szexuális feszültség.

Sok nő számára az előjáték a szex legizgalmasabb része, a könyv és a film ebben pedig nem szenved hiányt. Dardashti azt is megjegyzi, hogy amikor az ember nagyon vonzódik valakihez, jobban visszafogja magát, mert természetünkből fakadóan szeretjük a szexuális feszültséget. Amikor a könyvet olvasod, úgy érzed, Grey téged is elcsábít, tehát szexinek érzed magad. Ezért a regény különösen népszerű azok körében, akik szexuális életükben frusztráltak.

  1. Lenyűgözik őket a romantikus történetek.

Amikor szerelembe esünk, egyfajta eufóriába esünk. Dopamin és oxitocin szabadul fel testünkben. Dardashti arra utal, hogy egy romantikus filmet nézve, esetleg romantikus könyvet olvasva valami hasonló játszódik le bennünk.

  1. Szexuális kikapcsolódást jelent számukra.

Sokan pornófilmeket nézve kapcsolódnak ki, de másoknak ez a könyv is jelenthet szexuális kikapcsolódást.

  1. A könyv frusztrációinkból táplálkozik. Néha kényelmesebb átadni magunkat másnak.

A pszichológus szerint manapság szinte mindenben a nők irányítanak, számos szerepben kell megállniuk a helyüket. Sokan vannak, akik szeretnék, ha inkább más irányítana.